12. oktober 2007

Filmomtale: Sleuth (Joseph Mankiewicz, 1972)I november er det premiere på en remake av Sleuth (1972), som Speilet filmblogg (for øvrig en glimrende blogg verdt å titte innom) allerede har skrevet om og benyttet anledningen til å gi originalen litt oppmerksomhet. Nyinnspillingen har forutsetninger for å bli svært severdig, med screenplay av selveste Harold Pinter, Michael Caine i den motsatte rollen av den han spilte i første film og med stødige Kenneth Branagh i regissørstolen, mens originalen utvilsomt er et mesterverk.

Sleuth er basert på et skuespill av Anthony Shaffer (også er kjent for The Wicker Man (1973)), som ble spilt hele 1222 ganger på teater etter premieren på Broadway i 1970. Shaffer skrev også manuset til filmversjonen, som nærmest er teater på film med én location hele filmen utspiller seg i og rundt, som ble regissert av Joseph Mankiewicz og hadde Laurence Olivier og Michael Caine i rollene. En anerkjent krimforfatter og elskeren til førstnevntes kone, møtes og planlegger en forsikringssvindel sammen. Tyven kan leve godt på pengene han får for byttet og eieren selv kan få like stor glede av forsikringspengene. Åstedet for ugjerningen ligger midt i ingenmannsland hvor lovens lange arm verken ser eller hører, og begge de involverte anser seg selv som skarpere og mer ressurssterke enn den jevne etterforsker. Den perfekte forbrytelse - eller kanskje ikke.

Plotet endrer retning flere ganger og har mange overraskelser å by på, men det virkelig bemerkelsesverdige er dialogen, med sine skarpslipte replikker dyktig levert av en briljerende skuespillerduo - som ganske uforståelig ble nominert til hver sin Oscar uten å vinne. Sleuth fikk for øvrig totalt fire nominasjoner og er den ene av to filmer i historien hvor alle skuespillerne har blitt Oscar-nominert.

Verdig en plass i historiebøkene var også svaret Olivier gav på filmsettet til en nervøs Michael Caine som lurte på hvordan han skulle tiltale sin eldre og mer berømte kollega:

"Well, I am the Lord Olivier and you are Mr Michael Caine. Of course that's only for the first time you address me. After that I am Larry and you are Mike."

(Jude Law, som har en av hovedrollene i remaken, hadde trolig tilsvarende problem under innspillingen, ettersom Michael Caine ble slått til ridder i 2000 - 53 år etter kollega Olivier).

Det er fortsatt nesten en måned til Sleuth (2007) dukker opp på norsk kino under navnet Skyggespill (premieren er 9. november), og god tid til å lete fram originalen i mellomtiden.
.

Etiketter: , ,