Agnar Mykle
I dag er det 50 år siden rettssaken mot forfatteren Agnar Mykle (1915-94) og forleggeren hans startet etter at Sangen om den røde rubin (1956) hadde blitt politianmeldt og konfiskert for sitt erotiske innhold. Kontroversen rundt Agnar Mykles bøker startet med utgivelsen av den lett erotiske Lasso rundt fru Luna i 1954, men det var oppfølgeren som brøt mest med samtidens puritanske verdier med sine skildringer av oralsex.
Mykle og forlaget ble frikjent, men boka inndratt, og det måtte en anke til Høyesterett til før også boka kunne frikjennes fra anklagene. Kontroversen hadde imidlertid satt sine spor og fratatt Agnar Mykle mye av produktiviteten og skrivegleden, som gjorde at det ble færre utgivelser i løpet av de nærmere 40 årene etter rettssaken enn de 10 siste årene før. "Myklesaken" åpnet dessuten for flere rettssaker mot forfattere og bøker på tvers av ytringsfriheten, blant annet sedelighetsdommen mot Jens Bjørneboe etter utgivelsen av Uten en tråd i 1966 (en roman som for øvrig var en bevisst provokasjon mot norsk rettsvesen nettopp på grunn av Myklesaken).
For å markere begivenheten har jeg selv planer om å lese Sangen om den røde rubin på nytt, og fundere litt over hva litteraturhistorien kan ha gått glipp av ved at Agnar Mykle måtte forsvare seg i forhold til politi og rettsvesen i stedet for å få utvikle seg fritt som forfatter.
0 kommentar(er):
Legg inn en kommentar
<< Tilbake