25. august 2007

Vinyloppbevaring

100 år fra nå, når det ikke er noen gutter og jenter igjen, bare wankers, eller kanskje en stund før dét, vil ikke musikk selges på CD-er i platebutikkene lenger. Det går ubønnhørlig mot slutten, selv om et nytt format ennå ikke står klar til å ta over etter snakk om CD-formatets død i flere år, og selv om et gammelt format ikke nødvendigvis forsvinner selv om et nytt overtar, men det kan jo være greit å være forberedt. Vinyl er framtiden for musikkinteresserte, og jeg ser for meg en oppblomstring av butikker med utvidet vinylutvalg for spesielt interesserte når eller hvis plateselskapene slutter å utgi Idol-platene og emo-artistene på CD.

Men alle som har LP-plater og ikke kjøpte møblene sine på 80-tallet, vet at å finne noe å ha dem i kan være en utfordring. Vinyl har ikke den helt store utbredelsen og er ikke det helt store satsningsområdet for mødelprodusenter, til forskjell fra hyller, skuffer og esker til CD og DVD. Men på IKEA nylig fant jeg en passende LP-eske:


Tidsskriftsboksen KASSETT som med sine 33 cm i bredde og 30 i høyde akkurat er bred nok til en LP-plate og en cm eller to lavere (slik at LP-ene kan stå tett i tett med toppen over kanten hvis man har mange, eller litt på skrå for å få på lokket, og for å gjøre dem lettere å bla i). Eskene kan så settes i passende bokhyller hvis man har mange nok LP-er og god nok plass i stua. Jeg med mitt ensifrede antall LP-er plasserte like godt de to eskene oppå hverandre for å få den øverste i armhøyde, på den eneste uutnyttede plassen i leiligheten:


Har du sett. Nå mangler jeg bare noen tusenlapper til LP-er å fylle esken med. Mursteinene på bildet er for øvrig en del av en peis som legger beslag på fire av leilighetens totalt 32 kvadratmeter. En kaktus er på vei i posten til Antirasistisk senter den eller de som bestemte å sette inn noe så ubrukelig i en liten leilighet med radiatorfyring, i stedet for å gjøre plass til f.eks. en hylleseksjon med alle bøkene, CD-ene, DVD-ene og vinylplatene i verden.