12. september 2007

God nattForrige helg kom siste nummer av Natt & Dag (Oslo-utgaven), slik vi kjenner det, ut. Hele redaksjonen, med redaktør Audun Vinger, redaksjonssjef Nils Anker og prosjektleder Sindre Olsson, sier opp i protest mot de nye finske eiernes føringer på hvordan de skulle lage gratisavis, etter lang tids misnøye med det forrige finske mediekonsernets behandling av Natt & Dag-redaksjonen. Et tap for kulturen, en seier for kapitalen.

– Ingen fra eierne har brydd seg om det som har stått i Natt & Dag, eller oss som har jobbet der. Verken de tidlige eierne eller de nye eierne. Noen ganger har jeg tenkt at vi like gjerne kunne produsert de blå reklamemattene som ligger oppi pissoarer. Eierne har ikke vært klar over at vi har vært med på å forme Oslo som utelivsby. Vi er en kulturbedrift, men de har bare hatt fokus på inntjening. Det har vært så ille at vi har måttet mase for å få ny toner til printeren og den slags. Hvis folk hadde visst hvordan det hadde stått til på Natt & Dag-kontoret de siste sju årene, hadde de fått sjokk, sier Natt & Dag-redaktør Audun Vinger.

– Jeg hadde tro på en lang framtid for Natt & Dag, med noen enkle grep: Som å fokusere på det grunnleggende, nemlig det å lage en avis. Og satse på kvalitet, integritet og sånne gammeldagse ting. Men det virker ikke som det er tanken i det hele tatt fra eiernes side. Og da dør jo Natt & Dag.

Til forskjell fra konkurrenter som Spirit, planB eller for den saks skyld Dagbladet Fredag, har Natt & Dag forsøkt å drive grensesprengende journalistikk og finne store saker med lite budsjett, men det blir det fort slutt på. I intervju med nettopp Dagbladet Fredag (i en artikkel jeg ikke fant på Internett) sier Audun Vinger og Nils Anker at de nye eierne, i tillegg til å omtale journalistikken som "too heavy", blant annet foreslo å kutte ut filmomtalene. Man kan bare dele ut noen kinobilletter til leserne og be dem fortelle hva de syntes om filmen etterpå. Kjapt, stygt og billig. Filmstoff er en av Natt & Dags sterkeste sider. Like etter å ha sagt opp i protest ble Nils Anker tildelt den prestisjetunge Hestenes-prisen for nettopp filmomtalene. Hvor mange journalister i gratisavisbransjen for øvrig har oppnådd noe tilsvarende? Eller for den delen i landets største tabloid- og abonnementsaviser?

Natt & Dag har gått litt opp og ned i kvalitet de siste årene, og det har noen ganger tatt lenger tid å bla igjennom alle moteannonsene og utelivsstoffet enn å faktisk lese artiklene. Det siste nummeret er heller ikke det beste som er utgitt. Men det er bra nok: en sammenlikning av de seneste filmene til David og David (Lynch og Cronenberg), ganske sikkert landets første intervju med designduoen Selvig og Batlak (for den som liker sånt), et utdrag fra Bård Torgersens kommende bok og et intervju med forfatterdebutant Ingvild H. Rishøi. Og ikke minst en fem linjer lang omtale (mot vanligvis 20-30) om hvorfor The Simpsons Movie ikke fungerer. Fine ting, ikke ta det fra oss. Men kvalitet lønner seg ikke og prisvinnende journalistikk selger ikke annonser. Derfor er det etter 20 år leggetid for Natt & Dag, og Norge er en kulturinstitusjon fattigere. Takk og farvel. Eller hei, og ha det!