9. mars 2006

Fryktelig Flinke Forfattere, del 1 - Jørgen Jæger

Det er på tide med en forfatterspalte med presentasjoner av utvalgte forfattere og en bokanbefaling til slutt. I denne spalten vil jeg skrive om forfattere jeg har satt meg inn i ved å lese hele forfatterskapet samt litt om livshistorien til forfatteren. Vi begynner med den bergenske krimforfatteren Jørgen Jæger.

Seksti år gamle Jørgen Jæger er født og oppvokst i Bergen og jobber som journalist. Han har fulltidsjobb på dagen og skriver om kvelden, i tillegg til familie og to hunder, så produktiviteten er imponerende med tanke på at bøkene kommer ut med ca. et års mellomrom. I 1983 fikk han for første gang ideen til en krimroman med lensmann Ole Vik i hovedrollen (gjennomgangsfiguren vi møter i alle bøkene), men manuset ble refusert og Jæger brukte årene framover for å skrive krimnoveller for ukebladene i stedet. Da den første boken om Ole Vik endelig kom ut i 2003, hadde Jæger hatt 20 år på seg til å utvikle og perfeksjonere persongalleriet og den fiktive byen Fjellberghavn. Tiden for en debut var overmoden.

Jørgen Jæger skriver relativt enkle spenningsromaner som verken har masseapellen til Anne Holt- og Unni Lindell-bøkene, eller det spektakulære innholdet i romanene til Jo Nesbø. Men Jæger står trygt på egne ben, han skriver troverdige fortellinger om vanlige mennesker og drar nytte av sin egen livserfaring når han skal beskrive mellommenneskelige forhold. Bøkene hans har en pågående konflikt med politiledelsen som går igjen i alle bøkene, et velutviklet persongalleri og naturligvis hver sin godt gjennomtenkte, smått originale kriminalsak. Bøkene er lettleste og spennende.

De tre bøkene Jørgen Jæger har skrevet heter Skyggejakten, Kameleonene og Dødssymfoni (ytterligere to bøker er planlagt). De er skrevet i kronologisk rekkefølge, men de kan også leses som selvstendige romaner.

Bokanbefaling: Jørgen Jæger - Dødssymfoni.
Den tredje og foreløpig nyeste boka om lensmann Ole Vik og en vanskelig krimsak der en maskert skikkelse har skremt og skadet flere medlemmer av samme familie. Dødssymfoni er lett tilgjengelig og gir en god innføring i Jægers forfatterskap, så den gir et godt svar på om bøkene til Jørgen Jæger er noe for deg.