5. mars 2008

America, fuck yeah!I natt blir det trolig avgjort hvilken demokratisk kandidat som vil stille til presidentvalg i november, og samtidig kanskje hvilken kandidat som vil vinne til slutt (hvis Hillary Clinton vinner primærvalget i Texas eller Ohio eller begge steder og John McCain trolig kan ta seieren på forskudd). Og hva slags land er egentlig USA? Et vestlig, moderne demokrati? I en pensumbok i strafferett på lesesalen i dag fant jeg noen illustrerende eksempler på state of the union i de forenklede stater. With liberty and justice for all:

  • Soveromsaktivitet bak lukkede dører er ikke en privatsak i enkelte stater. I Minnesota straffes oral- og analsex med fengsel.
  • I Michigan dømmes barn som voksne uten kriminell lavalder. En 13-åring ble tiltalt for et drap han hadde begått i 11-års alderen.
  • Middelaldersk gapestokk-prinsipp står sterkt. Flere stater praktiserer såkalt shaming, f.eks. ved å la den dømte gå rundt med et skilt som formidler anger.
  • I Memphis, Tennesse har det vært eksempler på at ofre for innbrudd har kunnet gå til tyvens hjem og ta hva de vil.
  • I Boston, Massachusetts kan horekunder dømmes til å skure gater og fjerne kondomer i strøk med stor horetrafikk.
For ikke å glemme at George W. Bush' hjemstat Texas hadde ukentlige henrettelser ved dødsstraff i perioden før presidentvalget i 2000. Bush vant som kjent delegatene og dermed valget. Standpunkt mot dødsstraff er dårlig reklame for en presidentkandidat.

Demokrat eller republikaner? Det er blant USAs mindre problemer.
.

Etiketter: , , , , , ,