23. februar 2008

All your personal data are belong to us

På forsiden av VG Nett i dag:Hurra! Google er vår venn! Samarbeider bare litt med kinesiske myndigheter om sensur av Internett! Gir oss gratis søkemotor og e-post i bytte mot sjarmerende personlig reklame! Hvordan det føles når personlige opplysninger havner i hendene på personer med uærlige hensikter? Spør 25 millioner briter!

Noen tusen pasienter fra Cleveland i USA inngår i prøveprosjektet hvor medisinsk historikk, sykdommer og medisinbruk legges inn i et register og beskyttes med et passord på samme måte som en mailkonto. Enklere for pasienten og enklere for hackere å hente ut informasjon og selge den til de som er interessert i å betale. Rett til privat- og familieliv? Ikke for kjendiser og matkhavere. Har man vært på TV og blir diagnosert med kreft, må man finne seg i at Se og Hør skriver om det, før eller etter at familien er informert. Hadde Jan Werner Danielsen et rusproblem? Det blir opp til VG å bedømme utifra journalen hans.

Kanskje en overdramatisering, men det gjelder å tenke prinsipp og hva nye tjenester i ytterste konsekvens kan føre til, i stedet for entusiatisk og ukritisk fremstille alle nyvinninger som en forbedring. Selv om vi lever i en globalisert verden hvor tilgjengelighet og åpenhet er idealer, trenger ikke absolutt all informasjon flyte helt fritt og være tilgjengelig for oss uansett hvor vi er. Digital informasjon står alltid i fare for å komme på avveie ettersom kriminelle på internett alltid er i forkant av utviklingen, og en av grunnene til at vi ikke hører om flere eksempler på informasjon ute av kontroll, er at Mette-Marits kredittkortregninger eller Jens Stoltenbergs telefonregning rett og slett ikke er brennbare nok. Legejournaler derimot kan man finne mye saftig i, og ikke minst blir det stadig enklere å avsløre pikante hemmeligheter når det er mulig for kyniske pressefolk eller andre å sammenlikne forskjellige typer personlig informasjon. Og det vil vi ikke, selv om de fleste av oss ikke har noe å skjule.
.

Etiketter: , , ,