16. februar 2008

Rally 'round the demonstrants, pocket full of shells

Slottsparken i Oslo i ettermiddag: Oslo-politet bruker mageleiet som drepte Eugene Obiora og som politiskolen gikk bort ifra å lære bort som anholdelsesmetode etter at den ble klassifisert som potensielt livsfarlig, mot Blitz-demonstranter etter antikrigs-markering utenfor USAs ambassade.


Dessuten er det i praksis demonstrasjonsforbud i Norge, så folk som vil protestere mot krig, manglende klimatiltak eller veiutbygging, må finne seg i å bli anholdt, sjekket og lagt inn i politiets registre:

- Vi valgte å anholde gruppen i Slottsparken og kontrollere identiteten på de involverte. Vi ønsket å finne ut hvem som sto bak, og da var det den eneste muligheten. De personene vi fikk identifisert på stedet er nå dimmitert, i tillegg er noen kjørt til politistasjonen fordi de ikke hadde ID på seg. Når det er på plass blir de også dimittert, sier Almås.

Eneste logiske utvei er apati og ignoranse. Idealisme straffer seg.
.

Etiketter: , , ,

23 kommentar(er):

Den 17.02.2008, 00:53, sa Anonymous Anonym...

Dere får som fortjent når dere bryter loven

 
Den 17.02.2008, 01:57, sa Blogger Houseman...

Problemet er vel at de fleste av disse ikke har brutt loven. Hvor mange av de anholdte som blir bøtelagt eller får andre former for straff gjenstår å se. Tidligere eksempler, f.eks. ved forrige NATO-toppmøte i Oslo, tyder på at politiet ofte henter inn samtlige demonstranter, og straffer bare noen få av dem (8 bøtelagte og 250 anholdte gir en ganske lav prosent). Uansett har alle krav på rettssikkerhet og å unngå kvelning under arrestasjonen, som Eugene Oboira opplevde i Trondheim i september 2006.

 
Den 17.02.2008, 02:08, sa Anonymous Anonym...

Kan vi holde oss til saken. Hvis du starter kjempe i mot arrestasjonen så blir politiet mer har hent hvis du er rolig så seter de på deg håndjern uten og lege deg i baken først noe og tenke på før du blir arrestere neste gang det at alle blir arrester er på grunn at politiet skal ha navn og skjøre barn hjem

 
Den 17.02.2008, 02:47, sa Blogger Houseman...

Det er klart, de som samarbeider trenger man jo ikke å legge i bakken. Å bli anholdt er en ydmykelse, og det er ikke alle som klarer å beholde roen. Det burde dessuten ikke være nødvendig å ta voldsomme virkemidler i bruk selv mot de som protesterer. Problemet er at kranglete demonstranter har høy puls og er i følelsesmessig opprør fra før, og at dette under visse forhold kan gjøre det svært farlig å bli lagt på magen (f.eks. hvis de har overvekt eller er fulle/høye i tillegg). Forsøk viser at friske personer kan oppleve senket lungekapasitet på 40 prosent, 30 prosent blodtrykksfall og 35 prosent senkning av hjertets slagvolum etter 3 minutter i mageleie. Politiet kan ikke vite i hvilken form de arresterte er i under en stresset arrestasjon, og vet heller ikke om de vil reagere med å bli enda mer kranglete når de blir lagt i bakken. Denne gangen gikk det heldigvis bra.

http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/article1821465.ece

 
Den 17.02.2008, 11:25, sa Anonymous Anonym...

Jeg tviler på at Blitzerne var fulle under demonstrasjonen. Men ut av den ene videoen så det ut som politiet sklei på isen og det var dette som førte til at han ble lagt i den stilingen. Selvfølgelig blir politiet mer hardheten hvis du kjemper i mot det sier seg selv.

 
Den 17.02.2008, 11:53, sa Anonymous Anonym...

Hale de som var i den demonstrasjonen har bryt loven siden de ikke søkte om og holde den

 
Den 17.02.2008, 13:23, sa Anonymous Anonym...

Problemet deres er jo at dere holdt en _ulovlig_ demonstrasjon, altså en demonstrasjon på offentlig område uten tillatelse på forhånd. Dette pluss at dere også vandaliserte privat eiendom med maling.

Når det gjelder mageleie er du også på bærtur. Det har aldri blitt innført et generelt forbud mot mageleie. Det man som politi ikke skal gjøre er å la folk ligge i mageleie når de har fått kontroll på personen og fått påsatt håndjern. Ingen av de som ble tatt i slottsparken ble utsatt for noe farlig siden samtlige politifolk oppførte seg eksemplarisk og la folk i sideleie så fort de hadde tatt på håndjern og sikret personen.

Selvfølgelig er det en ydmykelse å bli anholdt, men det burde dere kanskje tenkt på før dere deltok i en ulovlig demonstrasjon? Og merk dere dette; pga. alt bråket dere har laget så er det INGEN som har fått med seg hva dere faktisk demonstrerer mot. Blitz = mye bråk og ikke noe innhold. En gjeng hasjkidz på syretripp... Blitz i gamle dager hadde i hvert fall en mening og et budskap. Nå består Blitz bare av borgerunger som vil gjøre et opprør mot foreldrene sine .

 
Den 17.02.2008, 13:30, sa Blogger Houseman...

Mageleie er fortsatt en potensiell livsfarlig anholdelsesteknikk som politiet skal ha gått bort ifra. Man mister ikke rettssikkerheten selv om man stritter imot under en arrestasjon. Hvis Obiora-saken og oppstyret rundt den ikke var nok til å forstå alvoret, kan man lure på hvor mange flere som må kveles før noe blir gjort.

Ellers tyder disse kommentarene på stor motstand mot og liten forståelse for Blitz og tilsvarende miljøer. Det er tydelig at medias og høyresidens fremstilling av Blitz som et ordensproblem og en gjeng pøbler har stor gjennomslagskraft i befolkningen, hvis disse kommentarene via Dagbladet.no er representative på noen måte. Idealistisk ungdom som kjemper for en bedre verden, om enn ikke alltid etter samfunnets regler, burde jo tvert imot være en ressurs for en by.

 
Den 17.02.2008, 13:43, sa Anonymous Anonym...

forståelse? De ødelegger hver fredelig demo de er med i. Hærverk og kaster stein på politiet skjer hver gang Blitz er ute for å markere sine meninger. Gjennom helle historien til Blitz har det vært Vold og faenskap før hadde det mening (rasisme og urettferdighet) nå virker det som de skjuler seg bak dette for og drive hærverk, og vold

Hvis det er noe jeg ikke forstår med Blitz så ber jeg deg opplyse meg!!!
forståelse? De ødelegger hver fredelig demo de er med i. Hærverk og kaster stein på politiet skjer hver gang Blitz er ute for å markere sine meninger. Gjennom helle historien til Blitz har det vært Vold og faenskap før hadde det mening (rasisme og urettferdighet) nå virker det som de skjuler seg bak dette for og drive hærverk, og vold

Hvis det er noe jeg ikke forstår med Blitz så ber jeg deg opplyse meg!!!

 
Den 17.02.2008, 13:45, sa Anonymous Anonym...

Unnskylde for dobbel posting

 
Den 17.02.2008, 13:46, sa Anonymous Anonym...

Kan du forklare hvordan politifolk skal klare å påsette folk som har slått seg vrange om de ikke har mulighet til å bruke mageleie? Skal politiet heller kjøre personen opp mot en vegg eller kaste vedkommende over panseret? Som du sikkert forstår er politiet i enkelte situasjoner nødt til å bruke makt og mageleie er faktisk den måten man kan klare å få lagt en person i jern uten veldig mye tumulter som kan skade tjenestemenn og/eller pågrepne. Politiet har brukt mageleie tusenvis av ganger uten at det har skjedd noe skade. Unntaket er den tragiske Obiora-saken hvor politiet har tatt konsekvenser når det gjelder opplæring og praksis.

Du tar fortsatt feil om mageleie. Du har rett i at det er en potensielt farlig arrestasjonsteknikk, men bare om man lar personen bli liggende i mageleie over lengre tid. Kombinert med press mot kropp, lunger osv. så øker faren for oksygenmangel. Derfor har opplæringen på PHS tatt opp i seg at mageleie bare skal brukes for å få på personen håndjern. Med en gang dette er gjort skal personen legges i sideleie eller settes opp om han er rolig. Ingen av blitzerne på denne videoen blir utsatt for fare ved bruk av mageleie.

 
Den 17.02.2008, 13:59, sa Anonymous Anonym...

Det er ikke det at de demonstrerer mot USA det er måten det gjøres på vold og hærverk. Selv om at jeg synes det er rar at de ikke demonstrerer mot Kina heller Russland og Iran heller Saudi-arabia kapper hode av kviner hvis de kjører bil og blir voldtatt

 
Den 17.02.2008, 14:05, sa Blogger Houseman...

Kommentarene kommer fortere enn jeg klarer å svare på dem nå.

Karl: Okay, du kjenner tydeligvis politiets metoder bedre enn jeg gjør, som bare kjenner saken gjennom media. Et rundskriv ble sendt rundt til landets politistasjoner fra politidirektør Ingelin Killengren i juni i fjor hvor farene ble påpekt. Jeg forstår dette som en advarsel mot å bruke metoden i det hele tatt, men hvis det bare er snakk om at anholdte ikke skal bli liggende på magen, tar jeg forbehold om en misforståelse. Da en mann ble tatt for å ha stjålet en salat på Karl Johan i desember i fjor ble mageleiet brukt kun til anholdelse før mannen ble heist opp og ført inn på bakrommet til en Dressmann-butikk. Likevel ble metoden kritisert som unødvendig hardhendt (riktignok delvis på grunn av av det var Securitas-vakter som foretok pågripelsen). Men hvis det stemmer som du sier at det ikke finnes alternativer til mageleie for å anholde personer som gjør motstand, er det vel ikke mulig å gå helt bort ifra metoden.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2152205.ece

Anonym: Én ende å begynne i for å forstå Blitz er å se på funksjonen de har som ungdomshus med vegetarkafé, feministradio og tilholdssted for alternativ ungdom hvor de kan utfolde seg, starte band eller gå på alternative konserter. Blitz er det eneste stedet i Oslo hvor ungdom har slike tilbud. Demonstreringen er en mindre del av aktiviteteten, og av den er det et mindretall som gjør ulovligheter som f.eks. å søle maling. Disse lovbruddene tar riktignok ikke Blitz avstand fra, og det er vel hovedgrunnen til Blitz' dårlige rykte. Men utgangspunktet er altså ungdom som av samvittighet og idealisme trekker ut på gata for å protestere mot verdens urettferdighet og supermaktenes utnyttelse av resten av verden (om enn ikke alltid like tydelig eller gjennomtenkt, men de fleste bør skjønne hva Blitz og venstreradikale har imot USA), og det har i hvert fall jeg mer respekt for enn politisk aktive på høyresiden som kjemper for seg og sitt.

 
Den 17.02.2008, 14:19, sa Anonymous Anonym...

Ja men burde ikke Blitz også demonstrere mot Russland siden Russland truer andre land med våpen makt vis de for eksempel meler seg in i EU heller NATO
Hva med Kina som har okkuperte Tibet og driver med kastrering av tibetanere
Det er bra at ungdom har et alternativt sted og gå forresten jeg har lest en gammel artikkel i Aftenposten at feminist radioen ikke vil ha noe med Blitz og gjøre

 
Den 17.02.2008, 14:22, sa Anonymous Anonym...

Hva en Blitz gjør av gode ting så gir det dem ikke rett til og drive med ulovlig ting. Det må du være enig i

 
Den 17.02.2008, 14:22, sa Anonymous Anonym...

Når det gjelder dette med salattyven på Karl Johan så reageres det på flere ting. Både gjennomføringen av mageleiet, men også selve handlingen for å få personen ned i bakken. Begge ting ble utført på en overbrutal måte og det skinner godt igjennom at ingen av vekterne har opplæring i det de holder på med. Sammenligner du den pågripelsen med politiets av blitzerne under gårsdagens "demo" så er det to forskjellige verdener. Politifolka har kontroll og øvelse - vekterne hadde det ikke. Derfor er førstnevne situasjon farlig siden vekterne bruker alt for mye makt og har personen alt for lenge i mageleie.

Problemet til nå har vært at farene ved langvarig mageleie ikke har vært kjent i politiet. Det var dette som skjedde med Obiora; politiet lot han ligge for lenge i mageleie fordi de ikke var klar over at dette faktisk var livstruende. Dette har det heldigvis blitt tatt tak i nå både igjennom rundskriv og nye opplæringsmetoder.

Når det gjelder Blitz så har ikke Karl noe spesielt i mot dem nødvendigvis. Karl er for en mangfoldig by full av voldtektsmenn, innvandrere og også utskudd som Blitz. Det Karl reagerer på er at Blitz alltid må ødelegge for seg selv ved å kaste stein, maling eller lignende. Hvor blir det av fokuset på selve saken? Altså, mye bråk lite handling.

Problemet er vel at mange i Blitz-miljøet ser det på som et mål i seg selv å havne i konflikt med "statens voldsapparat". Da blir ting som de blir..

 
Den 17.02.2008, 14:31, sa Anonymous Anonym...

Helt riktig Karl

 
Den 17.02.2008, 14:41, sa Blogger Houseman...

Det kan jeg være enig i. Salattyven var også mer utagerende enn demonstrantene fra Blitz i videoen fra Slottsparken, men såvidt jeg kan lese utifra artikkelen, ble han ikke liggende lenger i mageleie enn til vekterne fikk roet ham ned. Hadde politiet gjort det samme, hadde det sikkert blitt gjort mer profesjonelt og effektivt.

Jeg er også enig i at Blitz burde holde seg for gode til å kaste stein og maling. De ødelegger for seg selv og tar fokuset bort fra både sin egen sak og saken til andre, fredelige venstreradikale eller fredsaktivister. Men jeg reagerer på den ensidige negative oppfattelsen av Blitz som avskum og utskudd, og på aksepten av at Blitz ikke har krav på rettssikkerhet når de begår lovbrudd. Kommentarene til dette innlegget taler sitt tydelige språk imot grupperinger som Blitz, og i bloggene det er linket til på Dagbladet om saken er det bare denne som forsvarer Blitz. Det er en enveiskjøring Blitz ikke har fortjent, og en undervurdering av samfunnsoppgavene Blitz tar på seg. Høyre og særlig FrP vil legge ned Blitz og kaste ungdommene ut, og man kan jo se for seg hvordan de rotløse ungdommene i opposisjon da vil trekke ut på gata og trolig lage enda mer bråk. Byrådet må spille på lag med Blitz hvis de vil unngå situasjoner som på Nørrebro i København eller i forstedene til Paris, hvor folkegrupper i opposisjon til myndighetene ikke blir hørt og blir stadig mer polarisert i forhold til den siviliserte og intergrerte delen av befolkningen.

Noe å tenke på også er at å ødelegge også kan være en strategi for å bli hørt og en metode for å utjevne forskjellene i samfunnet, f.eks. ved å drive hærverk mot bygningene til multinasjonale selskaper og dyre biler, og la de offentlige bygningene og vanlige bilene stå i fred. Noe av hærverket er mer planlagt og gjennomtenkt enn det ser ut som, selv om mange rives med i adrenalinrusen og ødelegger andre ting også. Uten å støtte denne metoden, er det i det minste mer forståelig enn å ødelegge ting for moro skyld.

 
Den 17.02.2008, 21:52, sa Blogger pizza...

Det at blitz kaster stein og maling tar fokus vekk fra saken har mer med media enn blitz. Hvis en artikkel om en demonstrasjon med fokus på hva den egentlig var for/mot hadde solgt bedre enn "en ulovlig demonstrasjon hvor pøbler kasta stein og maling bla bla bla" ville de skrevet det, og fokus ville fortsatt vært på saken.

|Ø| ... |O|

 
Den 17.02.2008, 22:01, sa Anonymous Anonym...

Ja men byrådet har flere ganger prøvd å få dialog med Blitz men hver gang har Blitz faktisk brutt avtalene.

 
Den 17.02.2008, 22:06, sa Anonymous Anonym...

Selv følgelig vil en fredelig demo havne i nyhetene. Men ved volds bruk tas fokusen vek fra saken og heller på volden ex NATO demon det var 2 sekunderes klip av den LOVLIGE delen resten handlet om Blitz sin voldelig hetter.

 
Den 18.02.2008, 16:14, sa Anonymous Anonym...

Jeg tror ikke en demonstrasjon av dette kaliberet ville havnet i media i så stor grad at noen ville lagt særlig merke til det hvis det ikke hadde vært lovbrudd inne i bildet. Alle elsker å rette pekefingeren mot de gærningene som gjør hærverk og bryter loven for å vise det de mener.

Personlig synes jeg enhver demonstrasjon er bra, uansett om jeg er enig eller uenig i det de demonstrerer for. At folk ikke bare sitter hjemme i godstolen og mener, men tør å vise det.

- Pizza (aner ikke hvorfor jeg ikke er logga inn nå og husker ikke passord)

 
Den 18.02.2008, 17:42, sa Blogger Houseman...

Pizza: Godt poeng. Uten malingssølingen og massearrestasjonen hadde Dagbladet-artikkelen trolig blitt mindre og i hvert fall fått mange færre klikk, om den hadde blitt skrevet i det hele tatt. "Vanlige" demoer får ikke pressedekning med mindre de har med en kjendis (f.eks. "besteforeldre mot klimaendringer", frontet av bl.a. Kåre Willoch og Ebba Haslund), gjelder en spesielt kontroversiell sak (f.eks. Obiora-saken) eller er ulovlig. Det må være et vanskelig dillema for alle som driver seriøst med fredskamp: Fredelige og demokratiske protester fremstår mest seriøst, mens de som lager bråk blir mer lagt merke til. Den ensidige kritikken mot Blitz antyder også en usunn og trist forakt for idealisme, hvor sofaengasjement og innrigning til debattprogrammer på TV fremstilles som et ideal. Lovlig eller ikke lovlig gjør demonstranter som trekker ut på gata med flagg og slagord mer for å forandre verden enn synsere over lunsjbordet på arbeidsplassene rundt om i landet.

 

Legg inn en kommentar

<< Tilbake