4. februar 2008

Skrive regning med gaffel og komme unna med det


De store gutta vil gjerne sutre litt. Men når skal de egentlig få tid? Atle Karlsvik skal i avhør hos Høyesterett, og Sverre Diesen har to skrepper på si'. *

Kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik, tiltalt for å ha jukset med reiseregninger for 63 000 kroner og vært i lønnet permisjon siden han ble permittert fra en toppstilling i Forsvaret i november 2005, bør være sikker på at han ikke vil bli dømt. Allerede på første dag av ankesaken i lagmannsretten, etter å ha blitt frikjent i tingretten, i stedet for å la seg avhøre og bli fort ferdig med saken, griper han sjansen til å kritisere og klage på ledelsen i Forsvaret:

- Jeg har blitt angrepet av mine egne sjefer, forhåndsdømt og kastet til ulvene. Alt jeg har lært om å ivareta medarbeidere har vist seg å være fine ord og fancy brosjyrer, sa Karlsvik.

Karlsvik sier han aksepterer å bli gransket når det er mistanke om at noe er galt, men mener det hele har foregått på en uverdig måte.

- Det å ha følelsen av å bli kastet ut av et fly i fritt fall uten fallskjerm - som jeg ble - finner jeg underlig, uetisk og direkte umoralsk, sa han i retten i dag.

Og:

Etter en liten pause la han gråtkvalt til:

- Hvis det ikke hadde vært for familien og gode venner hadde jeg ikke sittet her i dag.

Cry us a river. Karlsvik er som alle andre uskyldig inntil det motsatte er bevist, men samtidig kan noen være fristet til å tro at en eventuell frifinnelse skyldes god advokat og mangel på bevis, heller enn konteadmiralens snøhvite samvittighet. Atle Karlsvik har mye grums bak seg. Det er snakk om hemmelige middager på statens regning og klesgaver unndratt beskatning til daværende forsvarsminister Kristin Krohn-Devold, golfutstyr, blomster og sengesett til seg selv, innkjøp i bedriften til Karlsviks kone for over 6 millioner i løpet av fem år da Karlsvik var sjef for Sjøkrigsskolen, og ikke minst golfturer til Spania med kamerater oppgitt som tjenestereiser. Det er dessuten vanskelig å tenke seg at Forsvaret ville tatt sjansen på å ta ut en suspensjon mot en av topplederne sine på forhånd som krevde en rettskraftig dom for å bli gyldig, hvis de ikke hadde vært temmelig sikre på å ha mange nok beviser mot konteadmiralen. Forsvaret er ikke akkurat kjent for å sparke ledere i tide og utide, snarere tvert imot. Og argumentet som kanskje veier tyngst for oss som ser saken utenfra: Ansatte på Sjøkrigsskolen reagerte på Karlsviks pengebruk i perioden han var sjef, men torde ikke å melde fra før Karlsvik byttet stilling. Atle Karlsvik kan være uskyldig, men det er også en mulighet for at han er en skurk og banditt som har misbrukt fellesskapets penger og utnyttet manglende utgiftskontroll i Forsvarets regnskaper. Ankesaken i lagmannsretten avgjøres i slutten av februar.

(* Fritt etter Prima Vera - Ra-ta-ta (Det blir krig))
.

Etiketter: ,