6. februar 2008

Utilsiktet uhell


Heath Ledgers obduksjonsrapport er klar, og obduksjonslegene har konkludert med at dødsfallet 22. januar skyldtes utilksiktet overdose som følge av seks forskjellige typer smertestillende, sove- og antidepressive medikamenters kombinerte effekt (sitert fra CNN fordi man noen ganger kan bli litt lei slurvete oversettelser og videreformidlinger i norske nettaviser). Heath Ledgers fikk som kjent en tøff avslutning på livet med bare to timers søvn per natt i en periode under "back to back"-innspillingene av I'm Not There og The Dark Knight. Det er en belastning man kan bli både psykisk og fysisk nedbrutt av, og når søvnbehovet blir desperat vurderes kanskje ikke doseringene like kritisk som i normale tilfeller. Reseptbelagt medisin skal vanligvis ikke kombineres uten avtale med lege, men uhell kan skje og noen ganger har man ikke tid eller anledning til å forhøre seg og dobbeltsjekke. Samtidig er betegnelsen "utilsiktet overdose" litt problematisk, og spesielt når man hører den offisielle uttalelsen på vegne av familien:

- While no medications were taken in excess, we learned today the combination of doctor-prescribed drugs proved lethal for our boy. Heath's accidental death serves as a caution to the hidden dangers of combining prescription medication, even at low dosage.

"No medications taken in excess", "accidental death" og "hidden dangers of combining medication", altså. Hvordan kan familien eller for den delen noen andre vite om det ble tatt for mange piller med overlegg eller uhell? Det er for så vidt ikke så interessant om Heath Ledger tok sitt eget liv eller ikke, men det er grunn til å legge merke til insisteringen på utilsiktetheten. Det er viktig å tilbakevise spekulasjoner om selvmord ved å få med ordet "accidental" i den offisielle forklaringen, enten det er sant eller ikke. Og på den måten opprettholdes fordommene mot og skammen knyttet til selvmord og psykiske problemer.
.

8 kommentar(er):

Den 06.02.2008, 23:31, sa OpenID tosommerfugle...

Jeg synes at det var mere påfaldende hvordan familien allerede før liget var undersøgt insisterede på at det var "accidental".

Men jeg tror ikke at det var selvmord, nogen der satser på at dø plejer at tage store doser - ellers bliver det for usikkert.

Det ligner mere en sjusket omgang med vanedannende medicin, der kombineret virker meget kraftigere.

I øvrigt viser en ny norsk undersøgelse at kun ca. 1/3 af de almene læger vidste nok om disse vanedannede midler til at svare korrekt på nogle grundlæggende spørgsmål - og var mere tilbageholdende med at udskrive dem. Skræmmende.

Læs evt. Heath Ledger: Et offer for benzodiazepiner?

 
Den 07.02.2008, 01:05, sa Blogger Houseman...

Sjusket omgang med vanedannende medisin kan også være selvmord, om enn av den noe mer indirekte typen. Men jeg tror du har rett i at Ledgers dødsfall sannsynligvis skyldtes uforsiktighet (noe familien for så vidt også forsøker å frikjenne Ledger for når de snakker om "hidden dangers"), som kombinert med tilgang på flere forskjellige typer medisin fikk et tragisk utfall. En pasient som går på antidepressiva burde trolig ikke hatt sovetabletter i utgangspunktet. Vel så mye som en påminnelse om farene ved å kombinere medikamenter, burde Ledgers død stille spørsmål ved om restriksjonene ved å skrive ut reseptbelagte medisiner.

 
Den 07.02.2008, 11:56, sa Blogger Isobel...

Vel, jeg har sett 'oppskrifter' fra nettet på å begå selvmord med sovepiller som anbefaler å hive innpå 100 piller (10 stk. svelges ned med de resterende 90 knust og løst i sprit). Det poengteres alle steder jeg leser at godeste Heath ikke hadde noen unormalt høye mengder av noen av de 6 medisinene i blodet. Det vil si at han har tatt foreskrevet dose av hver av dem. Da synes jeg det er helt rimelig å konkludere med at det var utilsiktet.

Det er klart, jeg ville aldri i verden ha kombinert 6 forskjellige reseptbelagte (eller ulovlige) medisiner uten i det minste å ha konferert med en lege først. Men som sagt, søvnmangel kan vel forkludre litt av hvert.

Kjipt er det vel åkke som når noen så ung dør så plutselig.

 
Den 07.02.2008, 13:55, sa Blogger Houseman...

Det er sant. Samtidig tilsier min erfaring med sovemedisin at det skal små mengder til for å få effekt. Jeg hadde nok ikke trengt 100 piller for å ta kvelden for godt, og jeg skjønner heller ikke behovet for kombinere flere typer sovemedisin. Men det er kanskje annerledes hvis man har brukt sovemedisin jevnlig over lang tid. Det skal også nevnes at da Jan Werner Danielsen døde i fjor av en unormalt høy morfinkonsentrasjon i blodet, ble også dødsårsaken fastslått til å være "naturlig". Helt normalt for en 30 år gammel mann å skyte morfin hjemme, liksom. Så det kan være mange naturlige og utilsiktede dødsfall som verken er naturlige eller utilsiktede, selv om det som nevnt trolig ikke er tilfellet i denne saken.

 
Den 07.02.2008, 14:56, sa Blogger Isobel...

Skyte morfin? Jeg trodde man tok morfin i pilleform jeg. Eller som hostesaft. Så sant man ikke ligger og synger på siste vers på sykehus.

Men på den annen side omdannes heroin til morfin i kroppen...

 
Den 07.02.2008, 15:16, sa Blogger Houseman...

Jeg trodde det ble injisert, det gis i hvert fall med sprøyte ved ulykker o.l. og administreres vel gjennom infusjonspumper på sykehus? Men jeg har ikke akkurat førstehåndskjennskap til klasse A-medikamenter, så det er godt mulig jeg tar feil.

 
Den 07.02.2008, 15:28, sa Blogger Isobel...

Tror ikke akkurat morfin til injeksjon er noe man lett kan få tak i uten videre. Piller er nok mye greiere å få tak i for folk flest. (Au au, legen, jeg har så vondt i stakkars (insert body part here) min)

 
Den 07.02.2008, 15:40, sa Blogger Houseman...

Okay. Morfin for folk flest, ja. Alle skal med! Relinquishing junk. Stage one, preparation. For this you'll need one bottle of Valium, which I've already procured from my mother, who is, in her own domestic and socially acceptable way, also a drug addict.

 

Legg inn en kommentar

<< Tilbake