30. oktober 2005

Lunar Man

I helgen har det vært Bok i Sentrum-festival i Oslo, og det absolutte høydepunktet for min del var et intervju på hovedscenen med den amerikanske forfatteren Bret Easton Ellis. En sjarmerende, morsom og intelligent mann på sitt første Oslo-besøk, som til tross for at han har laget bestselgere i 20 år og derfor trolig er usannsynlig rik, virket både sympatisk og oppriktig takknemlig for responsen fra publikum. Easton Ellis bruker 4-5 år på hver bok, disponerer alle detaljene før han begynner å skrive og holder seg til fiksjon fordi det blir ærligere og sannere enn hvis han skulle skrive en biografi. Hans nyeste bok handler om han selv og er samtidig en oppdiktet historie.(Omtrent nå kan du slutte å lese hvis du ikke vil høre om mannens liv og karriere).

41 år gamle Bret Easton Ellis ble født i Los Angeles i 1964 og var fortsatt student ved Bennington College i Vermont da han gav ut debutromanen Less Than Zero i 1985. Boken solgte 50.000 kopier i løpet av det første året og Easton Ellis var en bestselgende forfatter fra dag 1. Etter å ha skrevet 4.000 sider i løpet av åtte uker i 1983 under påvirkning av amfetamin, bestemte han seg for aldri mer å være ruset i arbeidstiden. Allerede to år etter debuten kom The Rules of Attraction, en ny roman om mer eller mindre det samme temaet som Less Than Zero - rike ungdommer i LA som har blitt følelsesløse av for mye penger og materielle goder tidlig i livet. Deretter ble han for alvor verdenskjent, og delvis hatet i USA, med American Psycho i 1991. Flere av bøkene hans er filmatisert; American Psycho og The Rules of Attraction er kanskje de to mest kjente. I år kom hans femte og hittil siste roman, Lunar Park, som er en spøkelseshistorie med ham selv i hovedrollen.

Bret Easton Ellis hevder det ligger mye følelser til grunn for selv de kaldeste og mest kyniske romanfigurene, og han har fanget opp Generation X-kulturen på 90-tallet i flere av sine bøker. Et signaturtrekk ved forfatterskapet hans er at personer og steder fra én bok dukker opp i neste. Forfatteren lever i dag i Los Angeles og New York og stod tidligere i år fram som biseksuell.

OPPDATERING: Jeg har fått med meg det meste som har foregått under Easton Ellis' Norges-besøk (inkludert en signert bok med personlig hilsen). Og her er den mest imponerende historien: Søndag kveld var Bret Easton Ellis på middag hos forleggeren Erling Kagge, og han husker verken hvordan han kom hjem til hotellrommet eller hvor han var da han våknet opp dagen etter. Likevel klarte han å gjennomføre TV-opptredener og intervjuer på formiddagen, flere timers boksignering på ettermiddagen og opptreden på NRKs Store Studio på kvelden. Smilende og sjarmerende. Det er mannen sin som ikke lar seg slå ut av en hangover.