23. november 2007

Bare bryster?

Jeg har sympati med feminister og tar som regel jentenes parti i likestillingsspørsmål, men denne gangen tror jeg de kjemper en uoppnåelig kamp for noe som kanskje heller ikke er ønskelig. En ny kvinnesaksbevegelse er i ferd med å bre seg til et internasjonalt fenomen, og dukket nylig opp i Sverige (noe som trolig betyr at vi vil få en lignende gruppering i Norge allerede i 2015, oppdaterte som vi er på hva nabolandene våre holder på med).

Bara Bröst kjemper for at kvinner skal kunne være toppløse i offentligheten hvis de har lyst i situasjoner hvor menn kan det. Gruppen mener kvinnekroppen seksualiseres ved å kreve tildekking av pupper, som de mener er en like liten del av kvinnekjønnet som brystkassa hører til underlivet hos menn. Offentlig toppløshet er ikke forbudt, samtidig som det ikke er sosialt akseptert. Kvinner som velger å droppe BH-en ute kan oppleve tilsnakk fra politiet eller å bli kastet ut fra svømmehaller eller strender, selv om de altså i prinsippet ikke har gjort noe galt. I Sverige ble problematikken kjent da fire toppløse kvinner fra Bara Bröst-gruppen ble bedt om å forlate et badeanlegg i Stockholm.

Å ty til nakenhet eller toppløshet i aksjoner har lenge vært dyrevernernes og fredsforkjempernes virkemiddel, og bør kanskje fortsette å være det. Man kan argumentere for at kvinnebrystene er nærere knyttet opp mot seksualitet enn overkroppen hos menn, og enten man velger å tro at det er naturlig eller menneskeskapt, er det litt naivt å tro at noen toppløs-stunt skal kunne endre en dypt sementert holdning til naken hud (særlig i USA, hvor det for noen år siden ble oppstyr da Janet Jackson viste en pupp med tildekket brystvorte under Super Bowl). Kanskje vi kommer nærmere likestilling hvis menn beholder skjorta på, enn hvis jenter tar bikinitoppene av.
.

Etiketter: