18. november 2007

Dieter Dengler needs to fly


Rescue Dawn er kanskje årets beste film, og nå er den her endelig*. En drøy historie om den tysk-amerikanske jagerpiloten Dieter Dengler som ble skutt ned over Vietnam under Vietnam-krigen på sin første flytur etter å ha hatt en drøm å bli pilot siden han så en jagerpilot som liten under andre verdenskrig. Dengler ble tatt til fange av vietnamesere og nektet å skrive under på et dokument som gav USA skylden for krigen av lojalitet til landet som gav han muligheten til å fly.

Regissør Werner Herzog har behandlet historien før som dokumentar (Litter Dieter Needs to Fly (1997)), og gir oss nå en påkostet spillefilm-versjon med Christian Bale og Steve Zahn i hovedrollene. Rescue Dawn har blitt et påkostet POW-drama, en overlevelsesfilm fra jungelen, som Herzog med sin berømte "mesterklo" løfter ut av de konvensjonelle rammene med sin fremstilling av naturen som et dødbringende og fiendtlig sted - uten at det går nevneverdig utover underholdningsverdien. Dieter Dengler har også en personlighet det ikke er overraskende at Herzog ble interessert i (såpass mye at han har filmatisert historien to ganger, altså), når Dengler med barnlig naivitet ofrer alt for å oppnå drømmen sin. Werner Herzog har nok kjent igjen mye av den litt hodeløse fryktløsheten i seg selv. Som med mange av historiene Herzog tar for seg med sin avslappede holdning til fakta (fiksjonen har dokumentariske trekk, uten å stemme helt overens med virkeligheten) får han maksimalt ut av materialet sitt, godt hjulpet av store prestasjoner fra skuespillerne. Christian Bale er troverdig og god i hovedrollen, og har altså nok en gang gått fra muskelbunt (etter å ha vært Batman på film) til utsultet på grensen til det helsefarlige (som han også gjorde med The Machinist etter å ha vært muskuløs i Equilibrium). Christian Bale er virkelig plaget og desperat som sykelig tynn krigsfange på flukt i Vietnam-jungelen, og verdt en titt i seg selv. I tillegg til at første spillefilm fra Werner Herzog på mange år er en begivenhet, altså.* Det vil si, det er den ikke. Rescue Dawn skulle hatt premiere på kino i midten av oktober, men ble fjernet fra kinolistene to uker før release og kommer i stedet rett på DVD i begynnelsen av desember. En spillefilm med Hollywood-stjerner i hovedrollene fra selveste Werner Herzog har ikke noe rett-på-video å gjøre, særlig ikke når man ser hvor mye meningsløst som ellers settes opp. Noen kunne nesten bli fristet til å laste ned en DVD-rip i god kvalitet fra torrentsider på nettet for å slippe all reklamen og tullet norske DVD-distributører pleier å fylle norske DVD-er med, og samtidig legge inn en effektiv protest. Det burde være helt unødvendig for meg å linke til slike torrentsider.
.

Etiketter: , ,

2 kommentar(er):

Den 18.11.2007, 15:50, sa Blogger Roy Søbstad...

Wow, takk! Har ventet i noen år på denne.

 
Den 18.11.2007, 16:21, sa Blogger Houseman...

Ingen årsak. I følge anbefalinger jeg har lest får man kanskje mest ut av historien ved å se dokumentaren etterpå, hvis man kan velge. Spillefilm-versjonen kan muligens fremstå litt tammere om man har sett dokumentarversjonen på forhånd.

 

Legg inn en kommentar

<< Tilbake