7. juni 2007

G8-sikkerhet til en halv milliard

I ettermiddag startet årets G8-toppmøte i Heiligendamm i Nord-Tyskland, og toppmøtet følges av et sikkerhetsopplegg vi må mange tiår tilbake i Tysklands historie for å finne maken til. Det er bemerkelsesverdig at statsledere for de åtte mektigste nasjonene i Vesten føler det nødvendig å bruke et lite statsbudsjett på å holde avstand til eventuelle protestanter, og når man hører summene som er brukt, er det vanskelig å ikke tenke på hvor mye annet pengene kunne vært brukt på, som hadde vært nyttigere enn å beskytte «frimurerlosje-møtet» til statslederne. Norske aviser er tydeligvis ikke enig, og har ikke funnet det verdt å bruke spalteplass på å forklare sikkerhetsopplegget rundt G8-møtet (ingen av de jeg har lest, i hvert fall). Informasjonen under måtte jeg til danske, engelske og til og med tyske nettaviser for å finne.

G8-beskyttelsen koster over en halv milliard kroner, nærmere bestemt 670 millioner, og 13 millioner euro av disse pengene har gått til å bygge opp et gjerde av stål og betong på 12 kilometer, 2,5 meter i høyde og for sikkerhets skyld også 50 cm dypt under bakken, i tilfelle noen skulle få en lys idé om å grave seg under. 500 tonn stål har blitt brukt til å bygge gjerdet, som har piggtråd på toppen, og er utstyrt med videokameraer og bevegelsessensorer. Og vil bli revet når det tre dager lange toppmøtet er over.Utenfor gjerdet er det lagt ned «demonstrasjonsforbud» (hva nå det er for noe - fredelige demonstrasjoner er ikke forbudt) i et område på 200 meter ut ifra gjerdet, i tillegg til at det er utvidede grensekontroller og generelt oppholdsforbud i hele Heiligendamm-området. I tillegg er det opprettet en blindsone på 32 kilometer fra kysten av Østersjøen, som patruljeres av politibåter og i tillegg har et sperrenett i sjøen for å hindre båter og svømmende demonstranter. For anarkister eller fredsforkjempere med egne småfly eller helikopter (slikt er jo svært utbredt i sånne kretser, vet vi) beskyttes luftrommet over Heiliendamm og hotellet G8-lederne har tatt inn på av helikoptre og militærfly. Sikkerhetsopplegget er Tysklands største i historien på denne siden av 2. verdenskrig.


Kort sagt: De kunne like gjerne bygd en ugjennomtrengelig glasskule - bombe-, brann- og i alle tilfellers skyld kanskje også atomsikker - rundt hele Heiligendamm-området, så kunne 16 000 innleide politifolk brukt arbeidstiden sin på noe mer fornuftig enn å beskytte helgeseminaret til verdens mektigste rikmannsklubb.
.

Etiketter: , ,