6. september 2006

Riverton-dagen

I dag, 6. september, er det 120 år (og 712 dager) siden krimforfatterlegenden Sven «Stein Riverton» Elvestad ble født i Halden.


Stein Riverton skrev over 100 krimbøker og -fortellinger mellom 1902 og 1934, og regnes som en av de største norske krimforfatterne. I 1973 fikk han en stiftelse oppkalt etter seg (Riverton-klubben), som hvert år deler ut en pris til årets beste krimbok (Riverton-prisen, også kalt «Den gyldne pistol»). I 1999 ble en statue av ham oppført på Sven Elvestads plass i Halden.

Riverton startet karrieren som journalist, avslørte en morder på hjemstedet allerede som 17-åring og skrev krimfortellinger mot slutten av hvert kvartal - «da avisen trengte noe ekstra» for å få abonnentene til å bli. Han debuterte med en krimroman om detektiven Asbjørn Krag, og i 1908 skjøt karrieren og produktiviteten fart med krimserien «Lys og skygge» med krimhelt Knut Gribb i hovedrollen. 1908 og 1909 ble forfatterens mest produktive år med hele 36 krimbøker og -fortellinger utgitt i løpet av to år. Stein Rivertons enorme produktivitet hadde imidlertid en pris, han utviklet alkoholisme og et stort pengeforbruk og solgte ofte rettighetene til bøkene før de var ferdigskrevet. I april 1934 opplevde han en rasulykke på Sunnmøre, Tafjord-ulykken, som gjorde sterkt inntrykk på den anti-voldelige journalisten. Han døde i desember samme år, utbrent og lammet av skrivesperre, bare 50 år gammel. Han ble funnet død på et hotellrom i Skien dagen før han skulle reise til «Det hellige land», Palestina, som han alltid hadde ønsket å besøke.

Jernvognen fra 1909 anbefales som introduksjon til Stein Rivertons forfatterskap - en krimklassiker som nettopp har kommet ut i ny utgave med modernisert språk.