1. august 2010

Ik ben een Amsterdamer

Ferieminner fra Amsterdam i begynnelsen av juli (glimt fra tidligere turer til New York og Berlin her og her):


Et hus bygd på fjell står støtt, men i Amsterdam er fundamentet under hele byen av leire og hus og gater hviler på trepåler som sakte synker eller forskyves. Husene blir skjeve og til slutt umulige å bo i, men nederlenderne så ikke ut til å ta den nærmest umulige bosituasjonen så tungt.


Siden det meste av Amsterdams areal består av vann og kanaler, er det konstant boligmangel som tvinger enkelte til å flytte i husbåter. Noen av disse er legale med innlagt strøm og vann, folkeregistrert adresse og kommunale avgifter, andre er rene piratboliger for folk som velger å stå på siden av fellesskapet. Direkte hjemmekoselige så få av dem ut til å være.


Nederlandske pannekoeken, her med eplebiter, pisket krem og kanel, er en spesialitet man bør får med seg. Tradisjonelt serveres den med stroop, en mer tyktflytende sirup enn lønnesirupen amerikanere bruker på sine pannekaker, men man kan nærmest velge fritt i dessertgarnityr, og pannekoeken serveres også som middagsrett med f.eks. skinke eller smeltet ost.


Hovedbiblioteket i Amsterdam er et av Europas mest moderne og et klart eksempel til etterfølgelse for nye Deichman hovedbibliotek i Oslo.


Hit, men ikke lenger i Red Light District. Og ikke inn hit heller. En vulgær, glorete og generelt frastøtende gate hvor prostituerte står i utstillingsvinduer og byr seg fram på dagtid og skummel dopvirksomhet foregår i sidegatene på kveldstid. Visstnok skjuler horestrøket i Amsterdam en liten restaurantperle inne blant all smakløsheten et sted, men det fristet ikke spesielt å gå tilbake dit.


Sentrale norske toppolitikere ble observert på vei inn og ut herfra.


Denne retten nytes best med en kald øl.


Amsterdam serverer øl i tynne, høye glass på 0,2 eller 0,25 liter for at ølet skal holde seg kaldt til siste dråpe. De har også en egen teknikk for å lage skumtopp på ølglasset og slå av toppen med en linjallignende pinne, som også bidrar til duggfrisk pils.


Amsterdam har et kjent og beryktet kondomeri med kondomer i alle mulige varianter, bl.a. kondomer formet som tegnseseriefigurer. Sodom like there's no Gomorrah. Disse kondomene er imidlertid fra teknisk museum, et sted som, ironisk nok med tanke på at det holdes i live trass store underskudd i et forsøk på å profilere Amsterdam som noe annet enn en sex- og dophovedstad, har en sexavdeling som eneste attraksjon for besøkende over 12 år. Å måle "sex-IQ" var imidlertid ganske moro.


Siden Nederland ikke har et spesielt egenartet kjøkken og de typiske rettene som finnes er ganske hverdagslige og trivielle, var det mange restauranter som hadde spesialisert seg på mat fra andre land å finne. Det beste måltidet i løpet av turen var fra denne franske restauranten.


Geert Wilders så ikke ut til å være en populær mann i Nederland heller, men det høyreekstreme frihetspartiet PVV gjorde sitt beste valg samtidig med at vi var der og økte fra 9 til 25 plasser i parlamentet.


En nederlandsk matspesialitet er rå sild som slukes hel ved å holde den i halen og legge hodet bakover, eller i rundstykke med hakket løk for oss pinglete utlendinger. Den lokale varianten er overvurdert, med tilbehør blir det et sunt og ganske godt mellommåltid.


Etter seks dager dro vi fornøyde hjem.
.

Etiketter: ,